29.06.2021

Tuntuu, että ihmiset ottavat nyt takaisin menetetyn ajan” – Hankalan Tilan yrittäjillä on edessä häiden täyttämä kesä

Hankalan Tilaa tarvitsee tuskin paljasjalkaisille äänekoskelaisille esitellä. Suolahdessa Keiteleen rannalla sijaitseva Hankala on monille paikallisille tuttu jo vuosien takaa, jolloin alueella oli leirintäalue- ja ravintolatoimintaa. Lue blogista/alta, mitä alueen nykyiset yrittäjät kertovat majoitus- ja juhlatoiminnan pyörittämisestä Äänekoskella.

HankalanTila-valokuvaaja Henri Karjalainen

Hankalan Tila Henri Karjalaisen kuvaamana.

Hankalan Tila tarjoaa vierailleen keskisuomalaista luontoa ja Keiteleen kimallusta

Hankalan Tila on useille äänekoskelaisille tuttu jo useamman vuosikymmenen takaa, jolloin alueella oli leirintäalue- ja ravintolatoimintaa. Nykyään Hankala tarjoaa saman idyllisen ympäristön erilaisten yksityisten juhlien ja tilaisuuksien, kuten häiden viettoon. Juhlatilojen lisäksi Hankalan Tila tarjoaa vierailleen mahdollisuuden majoittautumiseen pihapiirin mökeissä, aitoissa sekä rantasaunan vuokraamisen porealtaineen. Yritys vuokraa myös Tallisaaren saunaa erilaisiin sauna- ja virkistysiltoihin. 

Hankalan Tilaa yhdessä veljensä Eemi Polaksen kanssa luotsaava Iris Polas-Peltola kertoo, että tilan ehdoton kilpailuetu asiakkaille on räätälöitävyys. 

“Asiakkailla on  mahdollisuus varata juhliinsa aina juuri heille sopiva kokonaisuus tila- ja majoitustarjonnastamme.  Heillä on vapaat kädet tehdä juhlista juuri omannäköisensä. “

HankalanTila-valokuvaaja Henri Karjalainen

Kuvaaja: Henri Karjalainen

Ihastumisen kautta Hankalan omistajaksi

Hankalan Tilan monipuolisten juhlatilojen omistaja on enimmäkseen Jyväskylän seudulla toimiva kiinteistöalan perheyritys Inhill Oy. Se on 1996 perustettu yritys, jonka toimitusjohtajana toimii tällä hetkellä Iris Polas-Peltolan veli Eemi Polas. Yrityksessä on parhaimmillaan käynnissä sukupolvenvaihdos, kun perustaja eli Iriksen ja Eemin isä Esa Polas siirtyy vähitellen taka-alalle. Iris hyppäsi itse toimintaan mukaan virallisesti työntekijän ominaisuudessa alkuvuodesta 2021.  Ajatuksissa on, että tulevaisuudessa myös hänestä tulee todennäköisesti yrittäjä nykyiseen liiketoimintaan. 

Hankalan Tila on on ollut perheyrityksen hoivissa jo lähes 15 vuotta. Iris kuvailee, että alkusysäys Hankalan omistajuuteen oli lähtöisin isä-Esan ihastumisesta alueeseen. Tavoitteena oli aluksi myös jatkaa alueella jo olemassa ollutta liiketoimintaa, kunnes taloudelliset seikat ajoivat toiseen liiketoimintamalliin. 

“Toiminta alkoi siitä, että isäni on aikoinaan ihastunut Hankalan alueeseen aivan täysin. Kun mahdollisuus tilan ostamiseen tuli, siihen tartuttiin. Pyöritimme aluksi alueen alkuperäistä leirintäalue- ja ravintolatoimintaa kunnes huomasimme, että liiketoiminta ei ollut kannattavaa ja jouduimme ajamaan sen valitettavasti ja monen ihmisen harmiksi alas.”

Aluetta ei kuitenkaan haluttu kokonaisuudessaan sulkea ja perhe päätti vuokrata hienoja tiloja yksityisten ihmisten, yritysten ja muiden toimijoiden tilauskäyttöön. 

HankalanTila-valokuvaaja Henri Karjalainen-1

Kuvaaja: Henri Karjalainen

Millaista liiketoiminnan pyörittäminen ja paikallisten yritysten välinen yhteistyö on Äänekoskella?

Kuten muutkin Ääneseudulla toimivat yritykset, myös Hankala haluaa tehdä paikallisten yrittäjien kanssa yhteistyötä ja näin lisätä laajempien palvelukokonaisuuksien tarjoamista.  Hankala suosittelee aina vierailleen etenkin paikallisia ravintola-alan palveluita. Yhteistyötä onkin tehty etenkin Ravintola Keiteleen kanssa. 

Inhill Oy:n toimitusjohtaja Eemi Polas kertoo, että yrittäminen Äänekoskella on ollut muutamista haasteista huolimatta mukavaa. Hän peräänkuuluttaa etenkin yhteistyön tärkeyttä: 

“Yhteistyö niin viranomaisten kuin yhteistyökumppaneiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Kun kaikki puhalletaan yhteen hiileen, niin kaikki myös voittavat! Kaavoituksen kanssa on ollut omat haasteensa, mutta nyt on saatu tulevaisuutta varten tehtyä hyvät suunnitelmat, jotta yrityksemme kehittäminen Äänekoskella on mahdollista. ”

Eemi myös vinkkaa kaupungin suuntaan ja ehdottaa, että yksi tulevaisuuden kehityskohteista voisi olla alueen palveluiden kerääminen yhdeksi matkapaketiksi, jossa palvelun toteuttajina olisi useampi paikallinen toimija.

Miltä Hankalan tilauskirjat näyttävät?

Iris Polas-Peltola sanoo, että Hankalan historia ja ihmisten muistot auttavat siinä, että kysyntää juhla- ja majoitustiloille on ollut koko toiminnan ajan riittävästi. 

“Olemme saaneet hyvän vastaanoton ja siinä on edesauttanut tilan pitkä historia. Ihmiset tietävät ja tuntevat mistä Hankalassa on kyse. Saamme vieraita ympäri Keski-Suomea, mutta jokaisella tuntuu olevan kuitenkin aina joku kytkös ääneseutuun.” 

Korona teki etenkin matkailu-, ravintola-, ja juhlapalveluiden järjestäjille ison loven tilauskantoihin. Hankalalla keskityttiin viime vuonna häiden ja isojen juhlien sijasta pienempien ryhmien majoittamiseen. Nyt käynnissä oleva kesäkausi näyttää Hankalan kannalta hyvin positiiviselta ja edessä on rakkauden kesä täynnä häitä.

“Viime vuonna ei kukaan voinut juhlia järjestää niin ne tietenkin siirtyivät. Tänä vuonna meillä on tosi täyttä ja ollaan jopa jouduttu eioota myymään. Tuntuu, että ihmiset ottavat nyt takaisin sen menetetyn ajan”, Iris toteaa ja naurahtaa.

Psst.. Mikä on Äänekosken paras piilopaikka?

Iris Polas-Peltola perheineen muutti Äänekoskelle viitisen vuotta sitten. Syy muuttoon oli sama kuin monille muille Jyväskylästä Äänekoskelle muuttaville: enemmän tilaa, oma rauha luonnon keskellä ja sopivan lähellä olevat palvelut. 

“Etsimme itsellemme isompaa taloa, autotallilla, omalla pihalla ja vielä niin, ettei naapuri olisi heti ikkunan takana vilkuttelemassa. Lastenkin näkökulmasta täällä on koulut, päiväkodit ja terveyskeskukset aivan viimeisen päälle.“

Mikäli Hankalan Tilan upeaa pihapiiriä rantoineen ei saa valita, mikä on Iriksen oma suosikki piilopaikka Äänekoskella?

“Laulavan Mörön luontopolut ovat tosi hienoja. Onhan se ihmisen paikka rentoutua kun lähdet luontoretkelle tuonne hyvin hoidetuille poluille. Kyllä se on tämän seudun ehdoton vetovoima minun mielestä!”

Tutustu Hankalan Tilaan tarkemmin osoitteessa Hankalantila.fi