01.06.2021

Kuosisuunnittelija Kaisla Kujanpää: “Pieniltä paikkakunnilta tulee parhaat ihmiset!”

Vaikka teollisen muotoilun opiskelija, toiminimiyrittäjä ja suunnittelija Kaisla Kujanpää ei enää asu Äänekoskella, hän tietää, mikä on kotikaupungissaan parasta. Lue mitä Äänekosken 110 – vuotisjuhlavuoden virallisen kuosin suunnittelija ajattelee Äänekoskesta ja millaisia tulevaisuuden suunnitelmia nuorella lupauksella on.

Kaislan piirrustus

Äänekosken virallinen kuosisuunnittelija

Taidetta, piirtämistä ja värejä rakastava Kaisla Kujanpää perusti toiminimen yksinkertaisesta syystä: helpottaakseen Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistolle  (POKE) tekemiensä kuvitusten laskutusta. Teollista muotoilua Lahden muotoiluinstituutissa opiskeleva Kaisla suunnitteli POKE:lle koulutusalakohtaiset kuvat Instagramiin. Kuvitusten pohjalta syntyi myös kuosi, joka taipuu moneen, kuten kangaskasseista, pöytäliinoihin ja julisteisiin.

Ensimmäinen työprojekti oli Kaislalle mieluinen ja se myös selkeytti opiskelijan kiinnostuksen kohteita:

“Vaikka opiskelen tällä hetkellä teollista muotoilua, huomaan olevani enemmän kiinnostunut graafisista asioista kuten brändäyksestä, piirtämisestä ja etenkin kuoseista!” Kaisla kertoo innostuneena. 

Kaislan POKE-kuvitukset kiinnittivät myös seuraavan tilaajan huomion. Hauskoista kuvista inspiroituneena, Äänekosken kaupunki tilasi Kaislan suunnittelemaan virallisen 110 -vuotisjuhlavuoden kuvituksen ja kuosin. Suunnittelu projektiin on nyt käynnissä ja lopputulos tullaan näkemään syksyn 2021 aikana erilaisissa juhlavuoden markkinointimateriaaleissa ja tuotteissa. 

Kohti maineikkaita yhteistöitä

Nuorella suunnittelijalla on haave, että saisi tulevaisuudessa tehdä mitä haluaa eli kuoseja, keramiikkaa ja kuvituksia. Omaan yritykseen liittyvä kehitystyö on pikkuhiljaa käynnistymässä. 

“Suunnitelmissani on perustaa Instagram-tili taiteeseen liittyville töille ja sitä kautta levittää tietoisuutta osaamisestani. Koen, että tämän hetkinen tärkein tavoitteeni on kasvattaa kokemusta tekemällä erilaisia tilaustöitä ja olemalla työharjoittelussa erilaisissa paikoissa.” Kaisla pohtii. 

Oman osaamisen brändääminen on Kaislalla jo varsin hyvällä mallilla. Kujanpää osallistui vuonna 2020 Finlayson x Felisimo kuosin suunnittelukilpailuun ja pääsi kymmenen parhaan finalistin joukkoon. 

Vaikka suurin palkinto jäi saamatta, ei osallistuminen kilpailuun ollut lainkaan turhaa: Finlayson valitsi Kaislan suunnitteleman “Ohikiitävät” kuosin omaksi suosikikseen ja odotettavissa on, että Äänekosken kasvatin kädenjälki tullaan näkemään kangasjätin tulevissa tuotteissa tulevaisuudessa.

Mitä tuleva taiteen ammattilainen ajattelee Äänekoskesta?

Kujanpää on vasta muutama vuosi sitten muuttanut omilleen Lahteen. Hän kyläilee kuitenkin usein perheensä luona ja kertoo arvostavansa entisen kotikaupunkinsa luonnon läheisyyttä ja sopivaa verkkaisuutta. 

“Äänekoskella luonto on lähellä, ympärillä ja aivan joka puolella. Tuntuu seudulla vieraillessa, että Äänekoskella ei ole kiire minnekään, ihmiset kulkee rennoissa vaatteissa kaupassa ja ei ole niin justiinsa, miltä näyttää!” Kaisla kertoo ja naurahtaa. 

Kaislan perhe ja ystävät pitävät myös huolen siitä, ettei Äänekoski poistu nuoresta suunnittelijasta noin vain pois muuttamalla. Kouluvuosien aikana muodostuneet ystävyydet ovat edelleen voimissaan ja tiiviitä. 

“Mulla on sellainen tunne, että pieniltä paikkakunnilta tulevat parhaimmat ihmiset.” Kaisla kiteyttää.

Psst.. Mikä on suunnittelijan suosikki piilopaikka?

Ystäviensä ja perheensä kanssa paljon retkeillyt Kaisla kaipaa kotikaupungissaan etenkin monipuolisia ja lähellä sijaitsevia retkimaastoja. Suosikkipaikka on monien muidenkin rakastama Kapeenkoski. 

“Rakastan Kapeenkoskea! Se on ympärivuotisesti  hyvä paikka ulkoilla ja ihailla luontoa. Etenkin kesällä ihana koski pauhaa rauhoittavasti taustalla, kun kävelee pitkin polkuja. Viemme aina perheeni kanssa kaikki ulkomaalaiset vieraat sinne ja he ovat tietenkin aina aivan haltioissaan paikasta. “

Kaisla Kujanpään Äänekosken 110 -vuotisjuhlavuoden kunniaksi suunnittelema kuosi julkistetaan syksyllä, joten pidä kanaviamme Äänekosken kaupunki – City of Äänekoski ja aanekoskenkaupunki silmällä!

Kaisla kujanpää