01.12.2020

Tarpeet jouluun löytyvät läheltä

Pason perhe arvostaa Äänekosken keskustan hyvää palvelua paitsi arkena, myös jouluostoksilla. Tämän vuoden joulupassikampanjassa on teemana asioinnin turvallisuus.

Joululahjat, kinkku, kuusenkoristeet ja joulupukki – mitä muuta muistettavaa on ennen pyhiä? Ai niin, maskit, käsidesi ja kuumemittari nyt ainakin. Jouluvalmistelujen alla liikkeissä asioinnin turvallisuus on noussut merkittäväksi kysymykseksi. Koronapandemia on tuonut uusia rajoitteita myös Keski-Suomeen, ja monet pienyrittäjät kamppailevat nyt olemassaolostaan. Äänekoskelainen Pason perhe on asiointimatkoillaan huomannut, että Ääneseudulla koronaturvallisuus on pääosin hyvällä tolalla.

– On ollut hienoa huomata, että turvallisuus on otettu hyvin huomioon, Heikki ja Sanna Paso toteavat.

Iso elinvoimatekijä pienille ja keskisuurille yrityksille on nimenomaan joulusesonki, joka saa suomalaiset hellittämään kukkaronnyörejään. Tänä vuonna yhteiskuntavastuuta on taata asiakkaille turvallinen tapa asioida – mutta pallo heitetään myös tiskin toiselle puolelle.

– Vastuuhan on yhteinen meillä kaikilla. Ohjeet ovat selkeät, joten toivottavaa olisi, että niitä myös noudatettaisiin, Heikki ja Sanna Paso muistuttavat.

Hyvä paikka asua

Heikki ja Sanna Pason lapset Lilja, 12, Valde, 11, Jade, 10, Frans, 9, ja Nestori, 6, viihtyvät Äänekoskella. Kun palvelut ja harrastukset ovat lähellä, voi arjen matkoja kulkea myös itse kävellen tai pyörällä. Vanhemmat toki kuskaavat, jos treenit vievät Suolahteen tai kauemmas.

– Kaikki mitä me tarvitaan, on aika lähellä. Kaverit, harrastukset, uimahalli, rampit, kirjasto ja koulut! Äänekoskella meidän lempipaikkoja ovat koti, mummola ja harrastuspaikat, lapset luettelevat.

Pasot kiittävät Ääneseudun laajaa harrastusvalikoimaa.

– Kaikki lasten harrastusohjaajat ovat olleet todella mukavia ja ammattitaitoisia. On hienoa, että esimerkiksi koulun kautta on löytynyt myös ilmaisia harrastuksia, vanhemmat toteavat.

Aktiivisen harrastamisen lisäksi myös luonnon läheisyys on Pason perheelle tärkeää.

Vauhdilla joulua kohti

Pason perhe kokee, että Äänekoskelta löytyy kaikki, mitä arkeen tarvitaan. Asiointi Ääneseudulla on mukavaa ja nopeaa suurellakin perheellä, kun liikkeissä ei tarvitse jonottaa eikä liikenne ruuhkaudu liiaksi. Lyhyet välimatkat helpottavat arkea.

– Jouluostoksetkin saamme suurimman osan tehtyä Äänekoskella. Osa hankinnoista, kuten perheen uudet pyörät, etsitään käytettynä ympäri Suomen. On ihanaa, kun keskustan iso joulukuusi ja joulukatu valoineen tuovat taas joulun tunnelman kaupunkiin, Pasot tuumivat.

Pason perheessä odotetaan joulua jo innolla. Joululahjojen hankinnan lisäksi on monta perinnettä, jotka saavat iloiselle joulumielelle.

– Jouluperinteisiimme kuuluvat piparipikkujoulut mummun kanssa ja tädin perheen luona. Jouluaattona käymme haudoilla ja kirkossa, saunomme ja syömme perinteisiä jouluruokia. Tietenkin tulee myös joulupukki, perhe kertoo.

Joulupassi taskuun

Äänekosken kaupunki on tänäkin vuonna mukana jo perinteeksi muodostuneessa joulupassikampanjassa. Tänä vuonna kampanjan teemana on ”Asioi turvallisesti”. Kampanja kannustaa hankkimaan joulun lahjat turvallisesti paikallisia palveluita käyttäen. Täyden passin palauttaneiden kesken arvotaan tuhansien eurojen edestä lahjakortteja paikallisiin yrityksiin.

– Tämä on hieno tapa kannustaa kaupunkilaisia ostamaan lahjat läheltä. Moni äänekoskelainen yritys palvelee myös verkossa, ja esimerkiksi lahjakortti on hyvä lahja kelle vain. Paikallisille yrityksille pienikin kassatapahtuma voi auttaa selviämään pahimman yli. Muistetaan kuitenkin edelleen pestä käsiä, käyttää maskia mahdollisuuksien mukaan ja jäädä kotiin, jos on oireita, Äänekosken matkailu- ja markkinointiasiantuntija Saana Peurasaari muistuttaa.

Pason perhe on samoilla linjoilla.

– Toivotamme tsemppiä kaikille: koetetaan vielä jaksaa. Äänekoskella on hyvin palveluita, mutta niitä pitää suosia, jotta ne säilyvät, Heikki ja Sanna Paso toteavat.