12.05.2021

Sorvaamo Kivi Oy – Vuoden 2020 yrittäjä, jonka nimi tuo hyviä asioita mieleen

Sorvaamo Kivi Oy palkittiin juuri Äänekosken vuoden 2020 yrittäjänä! Blogissa yrittäjä Tommi Kivi ja toimitusjohtaja Juha Saastamoinen kertovat yrityksen matkasta, pohtivat tulevaa, kertovat yritystoiminnan pyörittämisestä ja sen sujuvuudesta Äänekoskella.

Maailman muutoksista ja pandemiasta huolimatta yritys tekee systemaattisesti laiteinvestointeja, palkkaa uusia työntekijöitä ja panostaa siihen, että yritys palvelee asiakkaitaan laadukkailla tuotteilla nyt ja tulevaisuudessa. Yritystoiminta vie leijonanosan herrojen vapaa- ajasta, mutta mitkä ovatkaan kaksikon suosikkipiilopaikat Äänekoskella?

Tutustu palkittuun äänekoskelaiseen yritykseen blogissamme!

Sorvaamo Kivi

Sorvaamo Kivi Oy: Laadukkaita ja kilpailukykyisiä tuotteita naapuriin ja maailmalle

Sorvaamo Juhani Kivi Oy perustettiin jo vuonna 1980. Toiminta on laajentunut yhden henkilön toiminimestä kymmenkunta metallialan ammattilaista työllistäväksi ja kaksi miljoonaa euroa vuodessa vaihtavaksi yritykseksi, jolla on asiakkaita sekä Suomessa että ulkomailla. Yrityksen toimipiste sijaitsee Suolahden teollisuuskylässä. Suurin asiakas on lähes kävelymatkan päässä sijaitseva Valtran traktoritehdas.

Toimitusjohtaja Juha Saastamoinen sanoo, että yrityksen halu on olla alihankintakonepaja, jonka nimi tuo hyviä asioita mieleen.

“Pystymme tarjoamaan asiakkaille joustavasti laadukkaita ja kilpailukykyisiä tuotteita. Haluamme olla toimialamme edelläkävijä pk-sektorilla. Meillä on tehokas ja uusi konekanta, ammattitaitoiset työntekijät, hyvä palvelu ja hyvä laatu. “

Yrityksen tavoitteena on myös kasvaa ja tarjota hyvä työpaikka alan osaajille.

“Meillä on halu kasvaa tiettyyn pykälään asti ja työllistää ihmisiä. Pyrkimys on pitää yllä ja parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä. Tavoite on, että työntekijät saisivat myös tuntea ylpeyttä siitä, mitä tekevät ja missä ovat töissä.” Juha Saastamoinen kuvailee yrityksen tavoitteita.

Elämäntapana yrittäminen

Sorvaamo Kivi Oy:n hallituksen puheenjohtaja, omistaja ja yrittäjä Tommi Kivi nappasi virallisesti kapulan isältään Juhani Kiveltä vuonna 2008. Sukupolvenvaihdoksen alkutaival oli kaikkea muuta kuin helppo:

“Kun sain yrityksen, niin suoraan aloitettiin lamalla! Tilit tyhjäksi ja puolet työntekijöistä pellolle, siinä oli se alku.” Tommi sanoo naurahtaen, mutta jatkaa vakavoituen: “Sen siinä oppi, että mihin sitä rahaa pitää säästää.“

Tommin polku yrittäjän elämäntapaan periytyi omalta isältä.

“Kyllä mä yrittäjä olen, ei siitä pääse mihinkään. Onhan tämä yrittäjyys elämäntapa, ei sitä muuta osaisikaan tehdä kun se on kotoa pienestä asti tullut.” Tommi kuvailee.

Toimitusjohtaja Juha päätyi yritykseen omien sanojensa mukaan erilaisten “vahinkojen saattelemana”. Saastamoinen työskenteli Jyväskylän ammattikorkeakoululla projektissa, jossa autettiin pienyrityksiä rakentamaaan laatu- ja ympäristöjärjestelmiä. Yksi konsultoinnin kohteista oli silloinen Sorvaamo Juhani Kivi Oy. Projekti päättyi ja Juhaa pyydettiin töihin Sorvaamoon. Kesällä 2021 palkkauksesta tulee kuluneeksi jo 17 vuotta.

“Aika tuttu talo alkaa olemaan!” Juha naurahtaa.

Äänekoski ja paikallisten yritysten tiivistyvä yhteistyö

Sekä yrittäjä Kivi että toimitusjohtaja Saastamoinen sanovat yritystoiminnan arjen sujuvan hyvin Äänekoskella. Sijainti, hyvät ja ruuhkattomat liikenneyhteydet sekä tärkeän asiakkaan läheisyys ovat yritykselle etuja.

“Äänekoski on kiva paikka yritykselle. Rekkojen on selkeä tulla alueelle. Ei ole ruuhkia. Tottakai meille on myös iso etu, kun olemme aivan asiakkaamme Valtran kupeessa, jonne toimitamme päivittäin tavaraa. Huomattavasti helpompaa kuin jos olisimme jossain kauempana.“ Tommi Kivi tiivistää Äänekosken etuja yritykselle.

Juha Saastamoinen kertoo, että suhteet kaupungin ja yrityksen välillä ovat toimivat. Toimitusjohtaja on pistänyt merkille, että viimeisimpien vuosien aikana yhteistyö sekä kaupungin että muiden alueella toimivien yritysten kesken on kehittynyt.

“Tuntuu, että viimeisen parin vuoden aikana yhteistyö paikallisten yritysten kesken on tiivistynyt. Naapurissa ja lähiseudulla on useita konepajoja ja sorvaamoja, jotka ovat sekä kilpailijoita että kumppaneita, joiden kanssa tehdään yhteistyötä puolin ja toisin. Varmasti vielä enemmänkin voisi yhteistyö tiivistyä eri osapuolien kesken.” Juha Saastamoinen kuvailee Äänekosken yritysten välisiä suhteita.

Millainen tulevaisuus on yrityksellä edessä?

Yrittäjä ja toimitusjohtaja sanovat, että uusien laiteinvestointien myötä suuntana on kasvu.

“Ei liian pieni, mutta ei liian suurikaan. Sellainen sopivan kokoinen” Tommi naurahtaa kuvaillessaan yrityksen tulevaisuuden kasvusuunnitelmia.

Juha Saastamoinen kertoo, että yritys päätti jo edellisten lamojen aikana, että investointeja tullaan tekemään säännöllisesti.

“Tähtäsimme siihen, että laman jälkeisestä vaiheesta noustaan! Pienellä hallitulla riskillä lähdettiin ja samalla tiellä ollaan jatkettu kymmenkunta vuotta. Päätöksen myötä konekanta on nyt uusi ja nyt voi sanoa, että se kannatti.”

Millaisia mietteitä johtajakaksikolla on Äänekosken kehittymisestä ja tulevaisuudesta? Tommi Kivi tunnistaa uuden tehtaan ja kohta valmistuvan moottoritien tuovan alueelle mahdollisuuksia.

“Jossakin vaiheessa tuntui, että isojen kauppojen tulon myötä pienet kaupat kuolivat pois. Nyt kun tehdas laajeni ja alueella on muitakin tehtaita, niin se varmasti turvaa Äänekosken selustaa vielä pidemmänkin aikaa.”

Psst.. mitkä ovat yrittäjän ja toimitusjohtajan suosikki piilopaikat Äänekoskella?

Sorvaamo Kivi Oy:n yrittäjä Tommi ja toimitusjohtaja Juha ovat samoilla linjoilla kysyttäessä Äänekosken parhaita puolia. He molemmat kehuvat luontoa ja järviä, ruuhkattomuutta ja Jyväskylän läheisyyttä.

“Pieni kaupunki, ei ruuhkia, parkkipaikat löytyy, palveluita ihan sopivasti ja toivottavasti tulevaisuudessa enemmänkin. Asumisen hintataso on myös iso juttu. Harrastamisen ja elämisen helppous viehättää ja sopii maalta kotoisin olevalle ja rauhasta pitävälle. Tähän vielä yhdistettynä mukavat ihmiset, niin on Äänekoski hieno paikka asua.“ Juha kuvailee kotikaupunkiaan.

Nykyään Jyväskylässä asuvan Tommin lapsuus meni Äänemäkeä yötä päivää laskiessa. Nykyään yrittäjä ei ole hetkeen töiltään kerennyt viettämään aikaa Äänekoskella. Muistoissa siintää kuitenkin nuoruuden ehdoton ykköspaikka, varsinainen menneisyyden helmi, joka saattaa muillekin ikätovereille herättää nostalgisia mielikuvia:

“Mä olen sitä ikäryhmää, että yökerho Cirius jää aina mieleen. Sitä ei tietenkään ole enää ole olemassa, edes koko rakennusta. Sinne päästiin 18-vuotiaana. “
Jyväskylässä kotiaan pitävä Tommi muistelee entisen kotikaupunkinsa parhaimmistoa.

Äänekoskella asuvan Juhan ehdoton suosikki Äänekosken piilopaikoista on monien muidenkin suosikki, eli oma koti ja mökki järven rannalla:

“Kyllähän se oma koti on, sinne kun painuu kellariin tekemään remonttia, niin saa olla piilossa ihan huolella! Mökki järven rannalla on oma rentoutumispaikkani.”

Jätettäköön tässä artikkelissa tarkka sijaintitieto jakamatta, jotta Juha saa pitää piilopaikkansa aivan omanaan 🙂

Lue lisää Sorvaamo Kivi Oy:n yritystoiminnasta yrityksen verkkosivuilta ja tutustu myös muihin Äänekosken yritys- ja yrittäjä tarinoihin tulevaisuus asuu täällä -verkkosivuilla.