17.08.2022

KX-Treeshears- kehittää ratkaisuja rakkaudesta lajiin

 

KX-Treeshears Oy, eli suomalaisittain KX-energiakoura on yritys, joka suunnittelee, valmistaa ja myy moduulirakenteisia energiakouria. Yritys valmistaa osia itse, ja hyödyntää myös alihankintayhteistyötä sopivien yritysten kanssa. Kimmo Tossavainen on yrityksen toimitusjohtaja ja hänen lisäkseen yrityksessä on kolme muuta työntekijää ja paine kasvulle on suuri. Yritys aloitti liiketoimintansa haastavaan aikaan keväällä 2020 ja on onnistunut kasvattamaan toimintaansa yllättävistä haasteista huolimatta tai osittain myös niiden ansiosta.

Yrityksen toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen

Mikä on energiakoura?

Moduulirakenteinen energiakoura on suunniteltu muun muassa puiden kaatamiseen, katkomiseen ja kuormaukseen. Energiapuukoura on kaivinkoneeseen liitettävä metsätyön väline, jolla raivataan vesakoita ja harvennetaan metsiä, jotta metsätöiden jäljiltä jäisi siisti lopputulos ja puusta saataisiin kaikki hyöty irti. Kouran avulla kerätään energiapuuta hakelämmitystä varten, eli hyödynnetään pientä puustoa, joka olisi muuten näköhaittana tai poistettava joka tapauksessa.

Muutto Alkulasta Yrittäjänkadulle

Yritys on toiminut alle vuoden Suolahden Alkulassa ja nyt syksyllä edessä on muutto Äänekosken Yrittäjänkadulle. Yritykselle on tärkeää toimia juuri Äänekosken alueella, sillä paikallinen sähkö on edullista ja erityisesti rahtihinnat ovat selkeästi edullisia alueella. Kätevät liikenneyhteydet kaikkialle mahdollistavat kannattavan liiketoiminnan alueella.

Laitteistoa vanhoissa tiloissa.

Katse rohkeasti kohti tulevaisuutta

Kimmo Tossavainen on muuttanut pienenä poikana vanhempien mukana Äänekoskelle, mutta kiertänyt välissä  maailmaa. Paluu Äänekoskelle tapahtui vuonna 2008 eikä suunnitelmissa ole lähteä muualle. Tossavainen on perustanut ja myynyt elämänsä aikana useampia yrityksiä, mutta nyt katse yrityksessä on tulevaisuuteen ja tarkoituksena on kehittää Energiakourasta niin sanottu loppuelämän ura. Yritys on tehnyt kasvua jatkuvasti kylmän matematiikan ja kilpailukykyisen hinnan ansiosta. Rakkaus lajiin ajaa yritystä eteenpäin ja erityisesti työilmapiiriin halutaan panostaa, jotta saadaan pitkäkestoisia työuria myös työntekijöille. Muuton jälkeen lähitulevaisuudessa Tossavainen uskoo työntekijöiden tarpeen lisääntyvän ja ammattitaitoisia työntekijöitä toivotaan löytyvän läheltä. Yrityksen tavoitteet ovatkin selkeät, sillä Energiakourasta halutaan tehdä tuotesegmentin markkinajohtaja. Mahdollisuudet tavoitteeseen pääsyyn ja kasvuun yrityksellä selkeästi on, sillä heillä toimii tälläkin hetkellä 17 jälleenmyyjää ja päämarkkina-alueet ovat Euroopan lisäksi USA ja Kanada.

Saumatonta yhteistyötä yritysneuvojalta

Tossavainen korostaa erityisesti Business Äänekosken yritysneuvojan merkittävää apua yrityksen perustamisen eri vaiheissa. Esa Lehmonen on auttanut monipuolisesti toimimalla eräänlaisena valmentajana erilaisten vaihtoehtojen pohtimisessa ja konkreettisesti muun muassa hankkeen suunnittelussa. Myös tila-asiat ja muutto on mietitty yhdessä eri vaihtoehtoja vertailemalla.

Kimmo Tossavainen ja yritysneuvoja Esa Lehmonen ovat tehneet sujuvaa yhteistyötä

Energiapuusta lämpöä koko Äänekoskelle?

Kiinnostus energiapuuta kohtaan on herännyt viime vuosien aikana, sillä energiapuun kerääminen mahdollistaa puhdasta lähienergiaa. Tossavainen kertoo esimerkkinä Sumiaisten tien raivaamisen, josta kertyneellä energiapuulla voidaan lämmittää paikallisten ihmisten koteja. Hakkeenpoltto lasketaan Suomessa uusiutuvaksi energianlähteeksi ja hakkeen käyttömahdollisuuksia tutkitaan jatkuvasti lisää, sillä erilaisia  energiantuotanto mahdollisuuksia tarvitaan tulevaisuudessa enenevissä määrin.

Pssst…. Mikä on lempi piilopaikkasi Äänekoskella?

-Hmmm… Tämä on hieman haastavampi kysymys, Tossavainen pohdiskelee ja jatkaa myhäillen -Keiteleellä kalalla, tarkempia apajia en halua paljastaa.

Vanha toimipiste valmistautuu muuttoon