08.12.2020

Ensilumenladun ja Äänemäen lumetus on aloitettu

Kovasti on seutukunnalle odotettu pikkupakkasia ja nyt niitä olisi tiedossa sen verran, että sekä Liikuntapuiston ensilumenladun että Äänemäen laskettelurinteen puuhamiehet ovat käynnistämässä lumitykkejään maanantai-illan aikana.

Äänemäessä kaikki tykit heti käyttöön

Äänemäessä tykitys aloitetaan koko kapasiteetilla eli viidellä korkeapainetykillä ja yhdellä alipainetykillä. Äänekosken Urheilijoilla on rinteen lumetuksesta vuosien kokemus. Vaikka viime vuosina Keski-Suomen rinteet on saatu laskettelukuntoon yleensä vasta uuden vuoden tienoilla, Äänemäen rinteiden sijainti pohjoisrinteillä on helpottanut niiden talven aikaista kunnossapitoa. Lumetustalkoot on aina tärkeä ja työtunteja vaativa toiminto, johon aktiivit ovat valmistautuneet pitkin kautta.

Äänemäkeen on kesän ja syksyn aikana tehty suuri sadevesijärjestelmäinvestointi, jotta muun muassa tasanne ja hisseihin nousupaikka saataisiin pysymään kuivana, samoin kuntoportaiden alusta ja rinnekoneen varaston edusta. Lisäksi 2-rinteeseen on vedetty sähköt matalapainetykille ja haaveissa olevalle 3-rinteelle on rakennettu suojaputkituksella valaistusvalmius. Rinnekoneen varaston lattia on myös uusittu.

Liikuntapuiston lumetusjärjestelmä testaukseen

Samaa lumetuskuhinaa on tiedossa nyt Liikuntapuistoon, johon on kesän ja syksyn aikana saatu rakennettua lumetusta varten putkistot ja lumentalteenottopaikka. Lumentalteenottopaikkaa täytetään ja purutetaan vasta keväällä, mutta käytettävissä olevien kahden alipainetykin avulla on tarkoitus ensitestata tykkien ja putkistojen tehokkuutta jo tästä päivästä alkaen. Koska järjestelmä on käytössä ensimmäistä kertaa, tykityksen aloitus kihelmöi Huiman talkoolaisia. Uuden järjestelmän käyttöönotto on kuitenkin kaikille uutta, vaikka samat Multisnowtechin henkilöt ovat olleet luomassa putkituspuitteita myös Äänemäkeen.

Jotta lumetus onnistuisi, molemmissa paikoissa vaaditaan pidempää, noin viiden-kuuden asteen, pakkasjaksoa. Koska tällainen jakso nyt on lähes ennusteissa, talkoolaiset ovat valmistautuneet tekemään kuntalaisille latuja ja rinneolosuhteita käyttökuntoon yötä myöten viikon ajan.

Ulkoilija – noudatahan varovaisuutta tykkien läheisyydessä !

Ulkoilijoita pyydetään noudattamaan varovaisuutta tykkien läheisyydessä. Liikuntapuistossa lumetettava alue on hiihtostadionilta noin puoli kilometriä ylöspäin valaistun suuntaisesti. Frisbeegolf-korit on siirretty Liikuntapuistossa lumetusjärjestelmän alta talviteloille ja frisbeeaktiivit ovat  tehneet talviharjoittelupaikan rantaan.  Tykkien kantamaa päähän on myös merkitty varoituskylttejä, joita jokaisen alueella liikkuvan on syytä kunnioittaa.

Lumia odotellessa!

Äänekosken kaupungin liikuntatoimi

Lisätiedot:
liikuntapalveluvastaava Jaana Kiiskinen
040 551 4016 tai liikunta.hallinto(at)aanekoski.fi