11.04.2022

AGCO Reman -Sijainti on aivan loistava!

AGCO Remanin liiketilat sijaitsevat Äänekosken Hirvaskankaan teollisuusalueella. Yritys on sijainnut alueella jo useamman vuoden ja tarkoituksena on laajentaa vuokratiloja jälleen. On hienoa, että Äänekoskelta löytyy edelläkävijyyttä myös kiertotaloussektorilla. Ympäri maailmaa tehdaskunnostettuja traktorin osia toimittava yritys kukoistaa synergiaeduista hyötyvällä yritysalueella. Kävimme tutustumassa AGCO Remanin toimintaan Valtra huoltopalveluiden markkinointipäällikkö Jari Luoma-ahon ja työnjohtaja Sami Liimataisen johdolla.

Vasemmalla kuvassa Jari Luoma-aho ja oikealla Sami Liimatainen.

Mitä tarkoittaa remanufacturing?

AGCO Reman perusti liiketoimintansa kiertotalouteen perustuen, jo ennen kuin se oli trendikästä. Remantoiminnan nimi on saanut inspiraation englannin kielen sanasta remanufacturing, eli uudelleenvalmistus.Konseptin tarkoituksena on valmistaa udelleen jo olemassa olevia moottoreita ja vaihteistoja, kyse ei siis ole huollosta vaan uudenlaisesta tavasta kierrättää traktorin osia. Tuotteita ei kunnosteta samalle asiakkaalle, vaan elinkaaren päätökseen tulleet tuotteet valmistetaan uudelleen ja myydään uusille asiakkaille. Tämä oivallus on ymmärretty maatalouskonserni AGCO:lla , jonka Reman-brändi on erikoistunut tehdaskunnostukseen.

Kiertotalouden kaupunki

Elinvoimajohtaja Sari Åkerlund kehuu yrityksen toimintaa Äänekoskella: ”On mielettömän hienoa, että meiltä löytyy maailman luokan osaamista kiertotalouden saralla omasta kaupungista.” Vierailulla yrityksen tiloissa nousi esille myös yhteys kaupungin strategiaan. Äänekoski on halunnut erottautua muista kaupungeista panostamalla bio- ja kiertotalouteen. Kiertotalouden lippulaivana toimiva AGCO Reman sopii erittäin hyvin osaksi paikallista teollisuutta. Erilaiset toimijat hyötyvät toisistaan ja tukevat toistensa toimintaa alueella.

Kiertotalous auttaa ympäristöä ja vähentää kustannuksia

Usein ekologiset ratkaisut ja vastuullinen liiketoiminta nostavat tuotteiden hintoja. AGCO Remanin innovaatio toimii juuri toisin päin, sillä hinnat on pyritty pitämään maltillisina. ”Uusien laitteiden hankkiminen on kallista ja uuden traktorin ostaminen korjauksen sijaan on valtava investointi.
Tehdaskunnostettujen tuotteiden hinnat ovat kilpailukykyisiä ja esimerkiksi vaihteiston hinta on noin 60% uuden vaihteiston hinnasta,” kertoo Luoma-aho. Tehdaskunnostettu tuote ei kuitenkaan häviä uusille laadussa, sillä vaihteisto on kuin uusi ja se sisältää uusimmat päivitykset. Hirvaskankaan pisteellä jokainen uudelleenvalmistettu laite merkitään kirjain- ja numeroyhdistelmällä, jonka avulla voidaan selvittää laitteen jokaisen osan historia. Lisäksi tuotteisiin laitetaan kyltti, josta löytyy merkki käsintehdystä työstä ja työntekijän tiedot.

Saumatonta yhteistyötä ja sijoittumisen toimivuutta

Heti Äänekosken Hirvaskankaalle saavuttaessa, voi huomata teollistentoimijoiden keskittymän. Keskellä Suomea aivan nelostien varressa sijaitsevat yritykset nauttivat keskeisestä sijainnistaan. ”Sijainniltaan tämä paikka on loistava niin logistisesti, kuin yritys yhteistyön näkökulmasta,” kehuu Jari Luoma-aho. Uudennelostien vaikutukset on huomattu yrityksessäkin työmatkojen nopeutumisena ja liikenteen lisääntymisessä. Valtra ja sen emoyhtiö AGCO jakavat yhteisen kiinteistön, jossa sekä kunnostetaan kalustoa, että koulutetaan Valtran huolto-organisaatioita.