24.08.2020

Äänekoskelle avattiin nollaenergiajäähalli

Uuden hallin avajaisottelua päästiin katsomaan halliin jo elokuussa 2020.

Jäähalli on rakennettu Suolahden yhtenäiskoulun ja uimahallin välittömään läheisyyteen. Uudessa jäähallissa energiatehokkuus on huippuluokkaa, perustuen ylimääräisen lauhdelämpöenergian talteenottoon.

─Jäähallin tuottamalla energialla hoidetaan koko kiinteistön lämmöntarve ja käyttöveden lämmitys. Pukuhuoneet, sosiaalitilat, kahvio ja muut tilat lämpiävät omalla energialla. Tämän lisäksi ylijäävä energia myydään vieressä sijaitsevalle koululle ja uimahallille, Suomen Projektori Oy:n Jarkko Piiiparinen kertoo.

Jäähallin energian kulutus on laskettu olevan 1800 MWh/a, josta ostetun energian osuus on 403 MWh/a ja uimahalli- ja koulurakennukseen myydyn energian osuus 398 MWh/a. Tavoitteena on lähes nollaenergia jäähalli. Energiatehokkuutta ohjataan automaatiojärjestelmällä, johon kaikki eri järjestelmät kytkeytyvät. Automaatiojärjestelmän ohjauksilla ja eri järjestelmien yhteensovittamisella varmistetaan kohteen paras mahdollinen energiatehokkuus.

─Tällaista energiatehokasta ja vihreää teknologiaa on käytössä muuallakin, mutta ulosmyytävää energiaa ei muualla näin paljon ole, Piiparinen toteaa.

Äänekoskella on viime aikoina satsattu runsaasti liikuntamahdollisuuksiin. Vastavalmistuneen monitoimihalli Pankkari Areenan ja jäähallin lisäksi on tulossa ylipainehalli, sekä hiihdon ystäville lumetusjärjestelmä harrastuksen mahdollistamiseksi myös vähälumisina talvina.

─Uusi jäähalli mahdollistaa jääkiekon harrastamisen Äänekoskella paremmin kuin ennen, nyt myös tavoitteellisesti kiekkoa pelaaville on huippuluokan tilat. Panostamme kaikessa uudessa rakentamisessa myös energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, ProAvera Oy:n toimitusjohtaja Antti Virmanen kertoo.

Jäähallin rakennustyöt aloitettiin maanantaina 21.10. Hallin odotetaan valmistuvan elokuussa 2020 ja ensimmäistä ottelua uudelle jäähallille päästään seuraamaan viikolla 35 ensi syksynä. Jäähallin rakennuttajana ja projektinjohtopalvelun tuottajana toimii Suomen Projektori Oy. Hallin tilaaja ja omistaja on kaupungin yhtiö ProAvera Oy. Äänekosken kaupungin tekninen toimi on ollut vahvasti mukana jäähallin kehittämisessä.